INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Aktivera multifaktorautentisering

Multifaktorsinloggning (MFA) innebär kraftigt ökat skydd för ditt konto. Multifaktorsinloggning innebär att för att komma in på kontot måste man ange både ett lösenord samt visa att man har tillgång till mobiltelefonen som är kopplad till kontot, det räcker alltså inte längre att bara ha kommit över lösenordet.

Följ en av guiderna nedan för att aktivera Multifaktorsinloggning, videoguiden (på engelska) eller följ guiden med bilder.

Längre ner finns också en guide för att ansluta appar som inte stödjer multifaktorinloggning (Applösenord), den behöver du bara följa om du har ett program som ska anslutas till ditt konto och som inte stödjer mutifaktorinloggning.

Videoguide

Guiden är på engelska, bildguiden nedan är på svenska.

Videoguide

Guide med bilder

1. Logga in

Logga in på https://aka.ms/mfasetup med din mailadress och ditt lösenord.

När rutan nedan dyker upp klicka på Nästa.

2. Välj verifieringsmetod

Vi rekommenderar att man använder sig av Microsofts Mobilapp för verifiering och guiden fortsätter för det valet.

Välj Mobilapp i första rullistan.

Här rekommenderar vi att man väljer "Få meddelanden för verifiering". Det gör så att man får en push-notis i mobilen som man behöver godkänna för att verifiera sig.

Klicka sen på Konfigurera.

3. Mobilapp

Följ stegen i dialogrutan "Konfigurera mobilappen" som dykt upp. Du kan behöva ge mobilappen godkännande att få använda kameran för att kunna skanna QR-koden.

När du gjort steg 1-3 klicka Nästa.

Verifiera att det fungerar genom att klicka Godkänn i mobilappen när push-notisen dyker upp.

Kom ihåg att bara godkänna verifieringar som du själv har initierat eller vet var de kommer ifrån.

Klicka Nästa.

4. Telefonnummer för extra kontosäkerhet

Om du skulle förlora åtkomsten till mobilappen kan du verifiera dig via SMS.

Välj landskod Sverige och skriv in ditt mobilnummer.

Klicka Nästa.

Hoppa över nästa steg och klicka Klart.

OBS! Använder du Outlook-programmet på din dator behöver du följa guiden för Applösenord nedan efteråt.

Du kan nu logga in på ditt Microsoft-konto.

Applösenord

Om du har ett program/app som ska kunna ansluta till din mail eller komma åt filer och som inte stödjer multifaktorsinloggningen så kan det anslutas med ett eget och unikt lösenord.

Varje program som ansluts på detta sätt får ett eget långt och unikt lösenord.

1. Logga in

Logga in på https://aka.ms/mfasetup med din mailadress och ditt lösenord samt verifiering.

Klicka på applösenord.

2. Skapa ett applösenord

Klicka på skapa, skriv in ett namn t.ex. Outlook.

Klicka nästa.

Kopiera lösenordet och klicka stäng.

3. Starta Outlook

Starta Outlook, vänta tills dialogrutan nedan dyker upp, skriv in din mailadress och som lösenord skriver du in applösenordet du kopierade i tidigare steg.

Bocka i "Kom ihåg mina autentiseringsuppgifter" och klicka OK.

Nu är det klart och du kan börja använda Outlook igen.

4. Hantera applösenord

Nu syns det skapade applösenordet i vyn och du kan ta bort eller skapa nya.

Om du behöver installera om Outlook eller installerar på en annan dator så skapar du bara ett nytt applösenord. Applösenord som inte används längre kan tas bort.